сряда, 12 август 2009 г.

Цветанов?!

Има ли връзка между вида куршуми в цевите на полицаите и количеството престъпност, в дадена страна, да речем – нашата?
Има - според министър Цветанов, а случаят в Своге, го показал.
Всъщност, изказването на министъра е провокирано и ползва за основание трагично, за съжаление, завършилия случай за един от двамата полицаи от Своге. И иска да каже, че ако в онази сутрин до гара Бов, полицаите бяха заредили в цевите на оръжията си не стоп – патрони, а бойни, то смъртта на единя от тях, веротно е щяла да бъде избегната. Което е нелепо, защото е известно, че престъпниците първи са започнали стрелбата, стрелба без предупреждения, без викове “не се шегувам, ще стрелям!”... Открили са огън “на месо”, огън по униформени и едва ли някой от тях се е замислял с какви точно патрони са въоръжени полицаите.
Странно се проявава Цветанов – вчера защити полицаи, убили с кубинки вързан арестант и отправи публични поуки към съда, днес почти казва, че в случая до гара Бов е трябвало полицаите, вместо съда да произнесат смъртната присъда и вероятно да разстрелят престъпниците (със стоп-патрони само това е по-трудно). И пак според неговата логика – престъпността в България е такава, каквато е, защото полицаите нямат истински, бойни патрони, ако имаха – щеше да е драстично по-малка, а ако пък бяха въоръжени с гранатомети – сигурно трябваше да е нулева.
Всъщност, може и да е важно какво има в цевите на правоохранителните органи, но аргументите за бойни патрони от онзи случай край Своге, завършил трагично днес, за мен са без всякакво основание.
Лека му пръст на онзи достоен полицай - Любомир Цветков Митов и моите дълбоки съболезнования на близките му!

Няма коментари: