събота, 7 септември 2013 г.

Резюме на изминалите три месеца

Важните неща са много малко, но като взема предвид, че останалите много са просто маловажни ми се ще да си ги кажа. Така както аз ги виждам.
 Като например, че има хора, които след целодневен труд на работното си място не се прибират просто вкъщи. Готови са да отделят по още час- два за нещо не по-малко смислено, каквото е да отстояваш достойнството си.  Това са хората със знамената и свирките след 19 ч. Полагат още труд но не за себе си само, правят го с постоянство, методичност, интелигентност и креативност в продължение на месеци, на които искрено се радвам. Което между впрочем си е прецедент, а и без капка кръв. И като се замисля имало е много други, дори по-сериозни поводи за такива прояви, а сочената за виновна Мрежа и тогава си я имаше... Не, нещо друго ни се е случило, и не Пеевски е виновен, нито Мрежата, нито който и да е. Случи ни се и е нещо Важно. Вътре в умовете е на нацията ни. И е справедливо картите да се раздават отново.
А думите на Тацит за император Галба omnium consensu capax imperii nisi imperasset* сякаш са били казани за г-н Орешарски, но това е друга тема, важното е, че забелязано.
Като например, че по странна ирония на съдбата, изборната загуба се оказа най-големият подарък за партиите с консервативни идеологии. Факт! През тази загуба очевидно минава и бъдещият им успех и което ме кара със затаен дъх да следя процесите по новото изграждане, да преглътвам някои забежки по зеленото,  и да чакам да се прояви естественият уклон към умерения национализъм, който толкова липсваше на т.нар. стара десница. В този смисъл няколко „воеводи” са много повече от един два лифта по-малко за страната ни, но така си мисля аз и не е от значение.
Но все пак говоря за Важните неща, а случващото се е такова.
На този фон липсата на депозирана оставка, социални придобивки ,цената на дървата за огрев и куп други такива ми се струват просто маловажни.

*Никой не би се усъмнил в способностите му да управлява, ако не беше станал император.

Няма коментари: