събота, 10 юли 2010 г.

За топките на един общински съветник



        Как расистът чете криминалната сводка?


        Чете я така: „Чисто битово клане” .

        Разбира се, написано е наистина добре, с необходимия за такива случаи патос и с умелото използване на анафора. А за тази ефектна стилистическа фигура авторът през ред употребява думичката „расистко”. И накрая става ясно – виновни са циганите, престъпници са пак само циганите, а авторът – Ангел Джамбазки, в собствените си очи, не е точно расист, обича родината си и би искал да изсели в Индия циганите.
        И има топки.
        В моите очи е онзи малоумник, за когото битово убийство е възможно само когато жетвата и убиецът са едновременно или само българи, или само цигани. Всичко друго е етнически конфликт и точка. И има „циганска престъпност”, която трябва да се „смаже”. А, когато това го казва Председател на Комисията по обществен ред и сигурност в Столична община, казаното, поне за мен, добива други очертания. Със сигурност добива други очертания и в очите на циганите от Виетнамските общежития, на които само преди по-малко от месец същият този Джамбазки им обеща розово бъдеще, след преместването им в някакви казарми. И разбираемо - едва не го набиха пред телевизионните камери. Защото дори и за циганите, за сведение на г-н Джамбазки, е важно не само какво им казваш или обещаваш, но и какъв си всъщност, какво целиш и каква точно кауза защитаваш.
          Изобщо, г-н Джамбазки, в качеството си на Председател на споменатата комисия, някак, вероятно бди над реда и сигурността, очевидно е и дълбоко загрижен за престъпността в столицата. Но точно от тази негова загриженост ме побиват тръпки.

8 коментара:

Владимир Кабрански каза...

Поздравления за материала. За съжаление подобни тези и личности събират публика, което ме притеснява. Докато е така, няма как наистина да решим проблемите.

frog and roll каза...

Ми ВМРО. Какво друго да чакаме от Джамбазки. И изобщо от хората, закачили се за ГЕРБ по един или друг начин - Джамбазки, Атака... От един дол дренки.
Тези от ЕНП слепи ли са или се правят на трите маймуни?

templar каза...

Факт е, че много голяма (социологически ясно различима) част от "битовите престъпления" тип обири, грабежи, кражби на инвентар, метални капаци и решетки, обиране на реколта и др. подобни се вършат от цигани.

Факт е също, че много голяма част от циганите (статистически ясно различима) се препитават с престъпления, както и че огромна част от тях живеят в условията на постоянни административн нарушения (без адресна регистрация, без да плащат ток, вода, данъци и такси, без да регистрират коли, коне, кучета, деца, заразно болни и т.н. Все неща, за които ние с теб бихме си платили скъпо, а те - не.

Да признаваш тези факти не е расизъм. Причината положението да е такова не е, че циганите са "по-нисша раса", нито, че ние сме с нещо "по-висши" от тях. И все пак фактите са си факти.

Назоваването им не може да бъде расизъм и политическата коректност не може да бъде оправдание за премълчаването им.

Ако ти си построиш къща насред градинката на кръстовището на К. Величков и Стамолийски, ще я разрушат и ще те глобят. Но когато някой (без значение Джамбаски, Сидеров, Обама или Далай Лама) реши са събори също толкова незаконни къщи и на всичкото отгоре да предложи покрив (което нито той нито държавата е длъжна да прави за своите поданици) в бивши казарми - това е расизъм... Нещо не се връзва.

Анонимен каза...

"В моите очи е онзи малоумник, за когото битово убийство е възможно само когато жетвата и убиецът са едновременно или само българи, или само цигани. Всичко друго е етнически конфликт и точка."

Хех, а не са ли малоумници онези които въведоха и отстояват понятието "престъпление от омраза"? И не са ли те същите, които виждат въпросната омраза само когато е насочена срещу цигани (гейове, имигранти, и т.н. дежурни онеправдани)?
А циганския проблем ще се реши, когато най-после станат етническо (и културно) мнозинство. Тогава вече няма да е проблем, а обикновено ежедневие.

Тодор Сантов каза...

Факт е, Templar, че нещата които изреждаш са точно така, но е факт, че точно тези престъпления тази етническа група не ги върши, просто защото са цигани, а защото така описани, това са престъпления, за която не е нужна особена квалификация, освен наличието на два крака, две ръце и незавършен първи клас (последното не е задължително). Необходимо условие е, обаче, наистина едвам да свързваш двата края, за да рискуваш да те пребият на някоя чужда череша или да изгориш на някой стълб за жица. Което е наистина тъжно.
Но не тъжно, а вбесяващо е когато някой, па макар и бял, например, прегради общинска улица с бариера, паркира ламборджинито си на пешеходната пътека в присъствието на катаджиите, отвлече за откуп някой родственик и реже пръстите му, и куп такива ужасии, които не бих искал да изреждам. Изобщо престъпността не е монопол на определена етническа група и аз, например бих се затруднил да определя, коя точно престъпност е циганска, а коя българска, пък и би било глупаво да се опитвам. Както би било глупаво да опиша на някого сомалийците, като пирати.
Но има нещо много важно, нещо което свързва тази битова престъпност, за която ти говориш, с незаконните ромски колиби, барбекюто на Доган, преградената с бариера общинска улица и дори с изблиците на расизъм. Това е факът, че държавата ни е абсолютно абдикирала от правоохранителните си ангажименти и за капак – от правораздаване. Иначе как ще ми обясниш, защо това момче, Боби е било пребито в присъствието на полицията?
А за Виетнамските общежития бих искал да напомня, че там са настанени хора с надлежните настанителни заповеди, които преди това са били картотекирани, като жилищно нуждаещи се. Освен това, там има и доста българи, повярвай ми. Почти всички си плащат редовно наема, тока, водата, парното им е спряно отдавна, но се оказва, че са настанени от родната ни община в самосрутващи се и опасни за обитаване сгради. И по силата на ЗУТ е необходимо да им се предостави друго общинско жилище, а настоящите постройки – да се разрушат. Освен това, поне общинските власти, с всичките си експерти и комисии, е необходимо да са успяли да направят извода, че когато настаниш на едно толкова ограничено място няколкостотин бедни и много бедни семейства – получаваш гето, опасно както за живеещите в него, така и за околните.
А за постройките, които визираш – на Стамболийски и К. Величков – те са все грозни, но законни постройки, с нотариални актове.
Така всичко се връзва, струва ми се.

Радан Кънев каза...

Тодоре, поздрав за позицията!

Текстът на Ангел Джамбазки е чисто расистки, в значителна степен неверен и най-важното - предлага ни всичко друго, освен помен от решение на един дори конкретен проблем. Нищо повече от изключително опасна политпропаганда, основана на расизъм и в различна степен оправдани страхове.

Текстът на Ангел Джамбазки има голям проблем и с фактите, и с интерпретацията им. Борави както с лъжи, така и с манипулативни стереоптипи, които са голяма част от "проблема".

Можем да говорим часове и дни дали има "Проблем" с главно "П" (аз съм убеден, че това е опростенческо мислене), но същественото е едно - говоренето на езика на Ангел Джамбазки не е решение.

Стефан К. каза...

@Тодор Сантов: "А за постройките, които визираш – на Стамболийски и К. Величков – те са все грозни, но законни постройки, с нотариални актове."

А знаеш ли как са придобити тези нотариални актове? Циганите завземат запуснати общински терени, "застрояват" ги и след години си вадят документи за собственост по давностно владение...

Инди БГ каза...

Ето още интересни факти около лицето Джамбазки:

Общински съветник в СОС на неонацистко сборище

Ангел Джамбазки - Приказка без край