вторник, 22 юни 2010 г.

А зелената точка за 26-ти?

        Аз не мразя “обратните”. Но ги съжалявам, дълбоко и искрено. По две основни причини:

        Първо - те са очевидно противоестествени - според биологията, според физиологията и не на последно място – според библейските сказания. Затова и за пръв път съм склонен да призная, че макар и рядко, но съвсем на място,  представителите на Светия Синод са абсолютно прави в негодуванието си. Достойни са освен за моите, но и за всеобщи адмирации. И понеже не харесвам израза “гейове”, не толкова заради самата дума, а повече заради обидата вложена в него, бих казал, че хомосексуалните са противоестествени не само поради изреденото по-горе, но са такива и по държане, по външност, по начин на обличане и най-важно – по липсата на всякакъв морал. Защото моралът е и в това, да не натякваш своето различие. Моралът е и в скромността по отношение на сексуалните различия. Той е и в способността на свян по определени теми. Изобщо, крие се в ред такива, на пръв поглед старомодни неща.
        Някак, особено странно ми се струва това, че редица уважавани люде, консервативни, улегнали, интелигентни, с пълно право според мен, бяха вложили справедливи и разумни усилия против предаваните по национална телевизия скандални вечеринки на обитателите на “брадърската къща”, особено на последната, “фемили”... Сега обаче, всеки глас и всеки аргумент “против” предстоящото дефилиране по софийските улици на откровено и буквално “сбъркани” хора, е толкова особено сквернен и толкова дълбоко погрешен, според преобладаващото обществено мнение, че напълно отсъства. По този повод се говори или хубаво или нищо, така е модно, обаче.
        Споменавайки морал  се опитвам да кажа, че е морално да не пропагандираш сексуалните си въжделения и наклонности, не само защото това са неща, които касаят теб и собствените ти полови и не толкова такива органи, но  особено защото те са в разрез с нормите, приети от църквата и от мнозинството хора от поне две хилядолетия.
       Морално, а и редно е, да може да поставиш “зелена точка” с цифри 12, 10 или някое по-малко число в нея и да можеш да предпазиш детето си от това, което ти, като родител намираш за неправилно и за недобро. Но на тези паради в центъра на столицата няма как да упражниш "задължителен родителски контрол", което освен право е и задължение на всеки с челяд вкъщи. Убеден съм!
        Второ – според библията, хомосексуалността е грях. А обществото ни, като христянско и европейско е основано именно на тези християнски и библейски ценности. Освен това, консерватизмът е дълбоко преплетен с христянските ценности. От друга страна, консерватизмът, заедно с онези цитирани древни, но съвременни ценности е и дълбоко в мен.
       И в този ред на мисли... нормално е точно десните да заявяват, че подобни прояви дълбоко накърняват освен доброто възпитание (простете за отживелия израз), но накърняват и достойнството на почтените хора.
       Да, очевидно има хора, които са хомосексуални или бисексуални... някак ми е трудно да продължавам с тези разновидности, но искам да подчертая, че по никакъв начин не искам да отричам правото им на самоопределение. Стига да не заявяват своята изключителност под прозорците на децата ни и разбира се, по телевизията. Защото когато правиш такова публично шествие, истината е, че не просто демонстрираш, а всъщност пропагандираш своето различие. Именно тогава съм против.

8 коментара:

Иван Христов каза...

Напълно съм съгласен с изложената позиция. Неотдавна един сбъркан самозван философ, все още непризнат от никой, който дори и не заслужава да му споменавам името, изрази мнение, че ненормалността на такива хора е друг вид нормалност. Нещо като дървено желязо.Или нещо като дървен философ. Нямам нищо против хора с обратни предпочитания, но да не го пропагандират и афишират. Защото децата, подражават, и за да са по-интересни и да привличат вниманието на другите се изпедерастяват.

Ангел Грънчаров каза...

Позволих си, драги г-н Сантов, да възразя на Вашето разбиране; понеже коментара на Вашето изложение се получи по-дълъг, ето линк, който ще Ви изведе до мястото, където съм писал какво смятам пък аз.

Хубав ден желая на Вас и на Вашите читатели!

Радан Кънев каза...

Toдоре,

дълбоко съм несъгласен с част от позицията ти, да не кажа цялата, но не искам да трупам фермани.

Има обаче два основни момента тук:
1) "Гологъзенето" или другояче казано аморалното публично поведение следва да е еднакво забранено както за хомосексуални, така и за хетеросексуални хора. Предположението, че то ще се случи не може да е основание за забрана на нищо, а подобно поведение следва да се санкционира със или без парад.

2) Публичното изразяване на сексуалност обаче (и тук е големият ми спор с много приптели) НЕ Е аморално поведение само по себе си. Всеки от нас го прави ежедневно.
А правото на хората с различна сексуалност да я заявяват/изразяват публично е защитено от десетина международни акта, по които България е страна.
Прочее, в рамките на ЕС е отдавна решено дали хомосексуалността е 'заболяване', както и дали е 'противоестествена'. За да разсъждаваме по тези въпроси във връзка с ПРАВАТА на изява (а не на собствените ни лични възгледи) трябва първо да напуснем ЕС.

Ivan Hristov каза...

Браво г-н Кънев! Точно в десятката!
Не мога да разбера как аз изразявам ежедневно моята хетеросексуалност по начин, който е аморален.
Докато Сантов много ясно е написал, че на гей-парадите не само заявяват своята сексуална ориентация, но и пропагандират аморалност.
И според Вас трябва да напусна Европейския съюз, за да мога да имам право на изява?!... Браво!

Дайте да не се заблуждаваме. Когато се дискутира по тоя въпрос, трябва да се имат в предвид две становища; това за Еволюцията и това за Креативизма. Ако вярваме на Дарвин, то ни е позволено да пропагандираме всичко, ще си еволюираме от маймунките и т.н. Но за мен е обидно да ми казват, че произлизам от маймуна.
Ако пък сме вярващи хора и признаваме Твореца като създател, трябва да признаем и Библията, която е Неговото слово. А там много ясно са дадени постановките по този въпрос:Левит 18:22, 20:13.
Друг въпрос е дали Европа подкрепя или не тази позиция. Навремето единствен Галилей мислеше различно от другите и се оказа, че само той е прав. Това, че много европейски институции са приели едни закони, все още не означава, че са прави. Много хора от тези институции също са обратни. Човечеството върви към разпад, именно поради невярване в Бога от където идва и сексуалната разюзданост. ЕС дълго няма да просъществува (виж Дан.), защото ни чака един нов Вавилон.
Ако това беше нормално, то ние не бихме съществували, както и цялото човечество. Е, това ли е другия вид нормалност?!...Благодаря! Още не е открит друг начин на размножение, освен този, който е определил Създателя. Бит.1:27,28.
Съвременното клониране също доказва истината дадена в Словото. Бит. 2:21,22
И трябва да сме наясно, или сме вярващи демократи, или сме атеисти. Ако сме от вторите, тогава можем да расъждаваме и пропагандираме каквото искаме, не съм аз този, който ще съди различните. Но проспериращата демокрация дължи успехите си на вярата. Където няма вяра има престъпления, защото няма друг коректив за поведението на човека. Само голата съвест е недостатъчна, защото винаги можем да се споразумеем с нея.

Невярващите "демократи" строят демокрация от типа на българската.

Не можем да приемаме едни неща от Словото, а други да игнорираме, според както ни е удобно или защото Европата така го прави. Една жена не може да бъде полубременна, тя е или бременна, или - не.
Нямам нищо против хората с обратна сексуална ориентация (достатъчно им е това наказание, че са такива), но постоянно да ми навират в очите тяхната сексуална ненормалност - Basta.
За себе си разбрах, че хората, които най-ревностно защитават парадите имат същата ориентация като тях и разбира се с тях не мога да споря. Те защитават самите себе си и са прави, както и аз за себе си.
Хайде със здраве!

Анонимен каза...

На воинстващата "религиозна" нетолерантност бих си позволил да заявя поне това: християнинът би следвало да знае, че само Бог има право да ни съди; да вземаме и да хвърляме камък срещу ония, които били "грешни" само защото не са "като нас", е антихристиянско поведение - защото се основава на претенцията, че ние самите сме безгрешни...

А "няма нито един безгрешен на тази земя"; гледам тук, че имало такъв, който стои в позицията на нравствен ментор, с пяна на устата воювайки срещу "сексуалната разпуснатост на съвременното човечество"...

Иван Христов каза...

Нещастен анонимнико, страх ли те е да излезеш с името си? Защо се срамуваш от обратната си сексуалност, нали подкрепяш парада? Ти четеш коментарите както дявола чете Евангелието. Никъде не се казва, че някой някого осъжда. Това, че не се харесва не значи, че съди. Има кой да съди. В Словото ясно е казано, но те мързи да го прочетеш или четеш, но не разбираш защото толкова можеш.
Аман от дървени философи!

Анонимен каза...

Господинът-"християнин" по-горе, който с пяна на уста ме нарича "нещастник", без дори да ме познава, си е сбъркал професията; с тоя темперамент и с тая яростна непримиримост бе следвало да почне работа в Светата Инквизиция, отдел "Сексуални престъпления" и "правилно идеологическо и нравствено възпитание". Нищо чудно да е работил същото в ДС някога, знае ли се?! Има хъс за тая работа, това си личи... жалко че в днешно време няма клади, иначе щеше да ми опече набързо задника :-)

Анонимен каза...

А гледната точка, която иначе господинът подкрепя, има много достойнства; аз също съм вярващ християнин, но разбирам християнството като търпимост, нравствено смирение, кротост, негорделивост, да не се мислиш за "вечно прав", никого да не съдиш, да разбираш и прощаваш човешките слабости, да си по-великодушен, да мислиш гъвкаво, както ни е учил Учителят и така нататък. И затова много се дразня когато, да речем, хора и особено пък владици, представящи се едва ли не за "светци", почват с пяна на устата да клейммят, съдят и унижават дадени "неправилно мислещи и живеещи" хора, като, да речем, хомосексуалните (в случая). При това някои от тях потайно също се отдават на греховете, които така яростно осъждат; така, примерно, се говори, че пловдивският владика много си пада по момчета (да ме прости Господ, но казвам каквото чувам, а пък хората твърдят, че постоянно около него имало хубави момчета от духовната семинария!); та ето това лицемерие и този фанатизъм ме дразнят особено силно.

Затова понякога и реагирам прекалено емоционално, което не е редно, ама после съжалявам; прощавайте ако съм Ви засегнал с нещо, но съм си такъв, прекалено импулсивен...