вторник, 3 март 2009 г.

Софийските клетки

Какво означава, да си съвестен гражданин?
Разбира се, наред с други важни неща означава, че когато си свидетел на нередности и прояви на пълно беззаконие, особено на такива, от “масов тип”, да алармираш властите.И е естествено да очакваш добра развръзка, според законите.
Това, за което ще пиша по-нататък, са неща, които всеки от нас е виждал. Виждал ги е и Голямият Кмет, а и 24-те “по-малки” кметове по райони в града ни, виждал ги е и Главният и 24 – те “по-неглавни” архитекти на столицата.
И какво от това? Посевместността на това явление, масовостта на проявите му, е само в подкрепа на обзелото, както мен, така и вероятно всички столичани (освен около 40 000 души) убеждение, че законите ги има, за да бъдат само написани някъде....

Преди няколко седмици, връщайки се към осем часа вечерта от работа, както обикновено загубих около десетина минути от вечерния си отдих в търсене на място, близо до блока ми, за да паркирам. Пак както обикновено, такова не открих. Паркирах пред съседния блок, известен в квартала с името “блокът на Първанов”. Е, бил е такъв преди около седем години и ще е отново “негов”, след около три. На следващата сутрин, намерих под чистачката на предното стъкло зловещ надпис, накратко разясняващ, че ако искам да нямам проблеми с возилото си, да си го паркирам на паркинга пред “собствения блок”.
Та, поогледах се аз и като за първи път прогледнал, се впечатлих от редицата бетонни клетки, до една незаконни, дори електрифицирани, които имам удоволствието да ви покажа:


Днес отделих доста време за да фотографирам, обознача положението им и прилежно измеря тези постройки. Размерите им са 4,5 на 3,8 метра. Което прави 17,1 квадратни метра площ. Отнето е тротоарно, улично и зелено пространство.Отнето е моето, вашето право да се придвижвате спокойно по изграден от общината (от всички нас) тротоар, отнето е пространство, отнет е чист въздух, отнето е правото ми да паркирам автомобила си пред блока. Общото между тези бетонни нарушители, дело на малцина тарикати, е грозота и пълна незаконност.
Освен това, по измерванията, които собственоръчно направих, се оказва, че две такива гаражни клетки заемат място, колкото три паркирали автомобила!
Вижте сами:

По данни от общинския съветник от ДСБ г-н Вили Лилков, общият брой на тези уродливи форми, родени от незначителна общинска сила по опазване на реда, е около 10 500 броя. И като ги сметна излиза, че са откраднати от площта на столицата около 180 хиляди квадратни метра – от мен, от вас, от София. Вярно, вероятно някои от тези клетки са законни, но се надявам общината да предприеме необходимите действия към останалите, които да доведат до премахването на останалите. Пак по информация от г-н Лилков се оказва , че общината разполага с машина, струваща милиони, която от тези бетонни клетки би могла да произвежда пътна настилка....

Е, искам ги обратно тези метри пространство.! Както искам и настилка по многото калища.
Искам общината да санкционира нарушителите, искам те да си платят разноските по премахването, а не аз, данъкоплатецът.
Искам този, чието дело представям по-долу на снимката, да покаже, ако не пред районната администрация, то поне пред живеещите в блока - комшиите, документи дали наистина общината му е разрешила да си разшири панелката с още една стая. Защото се оказа, че от жилището до гаража, в непосредствено съседство е изградена и “топла връзка”! И да отговори – кой му даде разрешение, дори да електрифицира новата си придобивка?

Искам да ги няма!
Уведомявам тези от вас, които желаят да се включат в инициативата да премахнем подобни безумия и биха искали да помогнат на инициаторите – “ДСБ – София”, че от следващата седмица на следния сайт:
http://mydsb.org/
ще се събира снимков и всякакъв достоверен материал по темата в помощ на акция по премахването на подобни символи на столицата

Няма коментари: