четвъртък, 23 септември 2010 г.

24 срещу 25 септември

            За втори път ми се случва да приветствам решение на Светия Синод на БПЦ.
            Правя го с огромно задоволство, с дълбока надежда и някак с удовлетворение от рядкото единомислие на собствената ми съвест с тази на божиите наместници по родната ми земя. Чувствам се и по-праведен, защото знам, че е обикновено и нормално да  бъде точно така!
            Правя го и със заседналата напоследък мисъл, че точно това е пътя към спасението на онези изоставени деца, чиито 238 другарчета така нелепо и ужасно са загинали (тук). От задушаване, от насилие, от глад, от връзване, от липса на внимание...  Неща, които няма как да се измерват в липса на пари, на институции, на политическа воля, нито пък на далновидност. Мерят се със съвест, с норми, описани в Библията, с мисъл за  възмедието... Защото не институциите и не законите ще са пречката, която бихме съумели да поставим пред тези многобройни смърти. Смърта е ужасяваща, когато е умишлена и неестествена, а в този случаи е точно такава. Умирали са и умират деца!


Toва е Лора, оставена да умре (тук)

          Правя го с надежда, че това ще бъде истинският отговор на шествието на следващия ден. От което не толкова се  плаша, колкото се срамувам. Защото знам, че децата на снимката по-долу са както наша отговорност, така  и наш грях.

Антон Станков, архив news.bg

        Едно мнение в унисон ТУК

5 коментара:

Unknown каза...

След като от цял свят буквално ежечасно пристига информация за свещеници забъркани в педофилски скандали, и цялата църковна общност е пропита от педофилия. След като в България също макар и не толкова шумни има не малко скандали за педофилия от страна на представители на българската православна църква:

http://www.dveri.bg/content/view/4194/29/


http://all.actualno.com/news_241378.html

С какви очи БПЦ и свещениците продължават да твърдят, че те са носители на морални ценности? На какъв морал могат те да научат децата ни след като самите те са пропити с "морал" подтикнал ги да извършат блудствени педофилски действия с 12-13 годишни деца.

Да не говорим, че задължителното изучаване на религия противоречи на конституцията и законите.

Някои мнения в унисон:

http://vasildakov.bloglog.eu/?p=38

http://tuaregbg.wordpress.com/2010/09/19/%D0%B2%D0%B5%D1%80%D0%BE%D0%B8%D0%B7%D0%BF%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%B5%D1%82%D0%BE-%D1%89%D0%B5-%D1%83%D1%87%D0%B8-%D0%B4%D0%B5%D1%86%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BD%D0%B8-%D0%BA%D0%BE/

Анонимен каза...

А бихте ли ми казали същата тази църква как реагира на положението на тези деца? Още от времето, когато излезе филмът за Могилино БПЦ си мълчи. Така и до днес. Едно ИЗРЕЧЕЙНИЦЕ не са продумали оттам! И да не си мислите, че правят нещо в смирено мълчание! Не, нищо не правят. Е, не си мълчат обаче, когато Мадона изнася концерт в София, по време на задушница. Браво, бе!

В този смисъл намирам асоциацията ви между "светлото" намерение на БПЦ за религиозно образование и тези деца за обиднa, арогантнa, лицемернa и просто безобразнa до сълзи!

Анонимен каза...

подкрепям напокрива изцяло. БПЦ има прекалено много неща да промени в отношението си към вярващите и обществото за да има моралното право да иска тяхната подкрепа.

Иван Христов каза...

Подкрепям напълно становището на автора на статията. Но четейки горните коментари, мога да кажа, че съм съгласен на 100% с тях.

Това е така, защото официалната църква е направила всичко възможно за отчуждаване на миряните. Както ортодоксалната, така и католическата.

Единствено протестантските течения проповядват вярата според Библейските канони. Затова и имат все повече привърженици. Затова и Америка просперира, защото беше населена от преследвани протестанти, за които важи Библейската истина, че Бог вижда всичко.

Много свещеници и църковни служители използват институцията за лично обогатяване, защото не са изтински вярващи християни. Така, че не бива да се смесва вярата с църквата.

Няма по-добро от това един народ да е вярващ, то тогава и неговите управници ще управляват честно и в името на хората. Един мъдрец е казал:"Народ без вяра не е народ!" Но "вярата" на повечето свещенослужители е такава, че отблъсква. Те проповядват на принципа "Не ме гледай какво правя, а слушай какво ти казвам".

А представяте ли си един свят без убийства, без насилие, без грабежи и с честни управници? Това са истинските добродетели на вярата!

Не църквата, която ние олицетворяваме с Патриарх Максим (бивш агент на ДС) или пловдивския митрополит.
Не за такава вяра става на въпрос...

Анонимен каза...

ЕЛАТЕ И В МОЯТ БЛОГ,МОЛЯ ВИ!на 15г съм www.chovechestvoto.blogspot.com.Търся популяризация!