вторник, 26 януари 2010 г.

"Рога и копита"

Занимавам се с политика не защото ме изхранва, а защото знам, че това е редният и правилен начин на всеки, осъзнал освен себе си, но и общественият си интерес, да се опитва да променя нещата в посока на своите разбирания. За зло или добро се оказах “десен” не толкова защото мразех комунистите , нито защото имах нещо в миналото на роднините си, за което да си отмъщавам , а просто и достатъчно – защото целият ми трудов стаж с всичките му благости и неуспехи си беше моя лична отговорност. И все още е, слава богу! Провалите си бяха мои, успехите празнувах със семейството си, сънувах лошо данъчните, през 1999 –та бях квалифициран от “своите” в правителството, като един от лошите – "търговец-спекулант”... От това по-сериозен аргумент за политическа ориентация – здраве му кажи, въпреки, че някои баби от низшата партийна организация, в която имам честта да членувам и досега ме сочат с пръст – “ Ти пък как стана демократ?”. Ми станах, баби, а за разлика от вас не защото е дошъл десети ноември, а защото днес, когато се замисля, не откривам точна дата на това свое въплъщение и това намирам за много по-уважително, от ежегоден празник с торта и свещички.
Напоследък обаче, поведението на “нашите” от Синята коалиция ми докарва много и продължителен по действие, горчив вкус в устата. Днес научих, че нито едно от нашите, “сини” предложения за включване в бюджета на Столична община не е включено в проекта за бюджет. А това, за посветени в работата на софийската организация на ДСБ и особено в частта й от дебатите за подкрепа на г-жа Фандъкова си е шамар. Шамар на гол задник, ми идва на ума и затова го пиша. Може и да не е политически разумно, може и наистина от мен да не става политик, но поне за две неща държах да има ангажимент в бюджета на София. Неща, за които съм се борил с колегите от Красна поляна, неща, които съм обещавал на десетки хора, а те напълно липсват там където ги очаквах.
Та за бабите по-горе, за мен и за дълбоките разлики – има неща, които не се подминават с мълчание, и има пози, които не се заемат с мисълта, че са политически оправдани. Защото такива неща винаги си имат и последствия, нещо като личностна промяна в кофти посока. Неща, които не можеш да обясниш на децата си, например.
Да добавим в тази манджа гарнитурата от една Плугчиева, доста от измененията в закона за правата на демонстриращите и едни голями меверейски ушички в интернет пространството...
Не знам за вас, но на мен ми идва в повечко. Прелива даже, да го кажа.
Един от нас в ДСБ, твърдя го аз, твърдят го всички, е наистина голям държавник. Но аз не мога да допусна, въпреки относителната си незначителност в партийната структура, да бъда продаден заедно със съвестта си. Няма как да стане, защото съм се научил да отговарям за себе си единствено, а това ме мотивира към бунтовност.
След написаното не си оставам много илюзии, но ми остават двете ми ръце и главата ми с онова нещо вътре, дето толкова подло ме накара да напиша тези редове. Но ще сме в мир вече с него. И се сдобивам с голямата утеха, че няма да ми се налага да лъжа в свое оправдание никого.
На някои ще припомня, че предприятието “Рога и копита” на Илф и Петров не свърши зле, ако имат търпение и достатъчно великодушие,което на мен ми липсва, разбира се...

6 коментара:

Владимир Кабрански каза...

След тези редове, ще бъдеш поредният обвинен в предателство. Мисля,че причината за тези повтарящи се разочарования не е във хората, а във структурите на всички български партии. Няма механизъм за налагане на решенията тръгнали отдолу. Аз също съм разочарован "син", въпреки че съм вложил много по малко от теб за синята идея.От известно време, ако си следил моят блог, поставяме началото нов тип партия, в която членовете ще имат решаващата дума, а политиците ще бъдат изпълнители.
Виж и прецени.

Тодор Сантов каза...

Аз засега не мисля да сменявам партията си, Krizt, но от сърце ти желая успех в твоето начинание!

Апостол Апостолов каза...

Хайде, холан! Политика! През последните 20 години у нас с политика се занимаваха само случайни минувачи, които НИЩО не разбират от политика (с изключение на Станислав Даскалов). И затова сме на това дередже- да ни се смее цяла Европа и да ни нарича "простаците на ЕС"...

Анонимен каза...

Отдавна,много отдавна беше ясно,че целта на медийно-корпоративния проект ГЕРБ беше да измести ,,старото дясно,, и лично Мутрата да бъде приподнат за десен лидер,а също така припознат и за алтернатива на БСП и в частност на бандитите от Тройната коалиция.Този проект успя!За съжаление!Не без помощта на ЕНП,на ,,старото дясно,, и на т.нар.,,граждани,,които на последните Избори направиха поредния си налуден и ирационален ход!Няма ,,шменти-капели,,!Нали..?haralanov.blog.bg

Тодор Сантов каза...

Тъжно, тъжно, Haralanov, но си прав...

Анонимен каза...

Razacharovana sam ot momenta v koito napraviha kompromis s uchastieto na kmeta Borisov vfirmi.