сряда, 30 септември 2009 г.

Не може ли на български?

Малката ми дъщеря е вече в седми клас. Радвам й се, и някак закъсняло осъзнавам, че пораства бързо. Учим заедно, според предстоящите предмети, написани в новата й програма. Която, отбелязвам, беше прилежно напечатана от училищното ръководство съвсем навреме и раздадена на учениците,за което благодаря! Но, признавам, че съм в пълно недоумение от едно нещо в тази програма, защото за понеделник пише че имат някакъв нов предмет - “модул спорт”, с чиято същност никак не съм наясно. Първо си помислих, че вероятно това е добре позната ни физкултура, казано по соц., но се оказа че в същата тази програма, за петък пише: “физическо” (буквално).
Не съм съвсем наясно, но не крия, че ми е неудобно да изглеждам неграмотен или старомоден, така че няма да питам госпожата каква е разликата между часа в понеделник и часа в петък. Детето каза, че е никаква, освен това, преподава и по двата предмета все един и същ учител.
Може би това е част от началото на реформите на г-жа Фандъкова, но все пак... не може ли на български? Поне програмата, а?

2 коментара:

Benedetto каза...

"Модул Спорт" - звучи така сякаш учениците ще имат избор какъв спорт да практикуват този час. Искаш футбол - ритай, харесва ти баскетбол- ето го коша. А може и шах (примерно).НО едва ли ще имат толкова преподаватели. Може да е още на етап "разработване на идеята".

Тодор Сантов каза...

Такъв "превод" ми звучи добре :)!