понеделник, 28 септември 2009 г.

Отчайващите разлики



(снимка БНТ)


Полански е известен, много известен.Освен това, лично аз, много харесвам филмите му.И ще ги харесвам и занапред, защото режисьорът Полански е добър, много добър режисьор!
Стависки е известна личност, също. Но другото общо между тях, освен известността им, е и наличието на престъпление – в досието им, а вероятно и според съвестта им.
И една голяма разлика между тези двамата - в това, къде и на коя географска ширина и дължина е установено това тяхно престъпление – дали е според българския съд, например, или според този, на Съединените американски щати. Разлика между нас и онези отвъд океана, разлика, която никак не вдъхновява.
На злощастния Полански му се е случила присъда в Америка, обаче. И съм сигурен, че на никой от американските обвинители няма да му щукне да пледира пред съда и обществото за условна присъда, позовавйки се на лемата за секващите приходи в личната сметка на всеки режисьор в затвора.
Освен това, мен като балканец, ме впечатлява, че делото по което е подсъдим Полански е от 1977 г., а оттогава там, в тази Америка, са се сменили толкова правителства, пък прокурорите им са все на едно мнение! Нали г-н Велчев?
А на разните европейски общественици, министри и дори директори на ЮНЕСКО бих искал да им кажа - да протестират, да пишат гневни писма,нали е демокрация?
Очаквам и великобританецът Стро в най-скоро време да се включи.

2 коментара:

Unknown каза...

Абсолютно съм съгласен. Просто е много добро сравнение.

Анонимен каза...

На английски има един лаф, сравнявайки Ябълки с Портокали.... Та толкова са и паралелите между случаите "Полански" и "Стависки".